About Origami, Peace and Butterflies

Vi är två kreativa tjejer som har fastnat för enkelheten och skönheten i origami. Med origami kan ett reklamblad från pappersåtervinningen förvandlas till ett flygplan, en giraff eller en färgglad blomma. Så enkelt kan det vara, med några få vikningar av de papper som finns till hands går det att skapa små konstverk i vardagen. Men origami är samtidigt så mycket mer! Origami är också i Japan en mästarnas konstform . Här viks fantastisk, avancerad papperskonst av vackert handgjort papper. Papperskonst skapas med stor omsorg under en process som får lov att ta tid.

 Origami är spännande eftersom den är tillgänglig för alla. Du kan välja att i ditt vikande helt följa ett diagram, du kan välja en mycket enkel modell eller en avancerad. Du kan också välja att släppa lös fantasin och helt fritt vika nya figurer.  Vi kan njuta av och beundra de japanska mästarnas verk, samtidigt kan vi glädjas åt de enkla figurer vi viker hemma vid köksbordet. Origamin som konstform har på detta sätt både djup och bredd.

I Japan tycker man särskilt mycket om att vika papperstranor. Det är populärt att t.ex när någon gifter sig vika en trana och ge bort som en välgångsönskan. Enligt en japansk legend sägs det att om man viker 1000 papperstranor så får man en önskan uppfylld. Det är denna legend och berättelserna om en liten flickas önskan som inspirerat oss till idén ”1000 fjärilar för fred”.

 

En av dem som drabbades av Hiroshimabombens konsekvenser var den lilla flickan Sadako Sasaki. Sadako fick leukemi och då hon låg i sin säng på sjukhuset började hon att vika papperstranor. Hon ville vika 1000 tranor för hon önskade sig sitt liv tillbaka, hon önskade sig fred. Med hjälp av sina vänner lyckades hon vika 1000 tranor innan hon dog 12 år gammal. Sedan flickan Sadakos död är papperstranan en symbol för fred i Japan, en påminnelse om vad som hände under andra världskriget och som aldrig får hända igen. En skulptur av flickan finns och vid den lämnar människor ständigt nya papperstranor som ett uttryck för sin önskan om en värld i fred.

 Vi skulle vilja vika 1000 fjärilar för fred. Att vi vill vika just fjärilar beror på att vi kopplar dem till ”the butterfly effect”.  I vår version blir fjärilen en symbol för att varje människa är viktig. Att det lilla du och jag gör kan ha stor inverkan på någon annans liv. Att vi alla tillsammans är delaktiga i att skapa ”fred” där vi befinner oss just nu. Fjärilen blir också en påminnelse om att alla människor är unika och lika värda.

Nina & Lo

Bilder: patchfirstshop.wordpress.com; artpunctuate.typepad.com; dechiffrera.blogg.se ; paper-aviator.com; lushlee.com; xanderfolds.com 
Annonser

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: