Kan det strida mot lagen att städa?

Hastings & St Leonards Moth Project

 

Den sägen som vandrar gata upp och gata ner berättar att när  kökshjälpen Paul Curtis skrubbade en av köksväggarna i det smutsiga köket på en sylta i London kom han på att han gjorde sig själv en otjänst. Den fläck på köksväggensom han skrubbat ren med sin trasa drog uppmärsamheten till sig, den syntes mycket, mycket tydligare än väggen runt omkring. Det var bara att börja städa resten av väggen också. Curtis fick när han stod där och skrubbade de skitna väggarna  en idé. En idé som han förverkligade! Han tog med sig sina trasor och skurborstar, lämnade köket och gick ut på Londons gator. Curtis började städa de offentliga rummen i London och Leeds! Han putsade väggarna med omsorg och urskiljning, vissa ytor lämnade han som de var och då han gick därifrån lämnade han bakom sig en vägg där de rentvättade ytorna tillsammans med smutsen förvandlats till något nytt, till konst!

Wow! Jag älskar när människor går från idé till verklighet, när människor konkret låter handen göra vad huvud och hjärta tänkt!

 Curtis kallar sig nu mera Moose och arbetar som cleangraffititaggare, på  ren svenska städgraffititaggare 😉

 Bilder via Graffoto

 

Att uttrycka sig genom ”reverse graffiti”  eller ”cleen graffiti” är ett fenomen som har vuxit och vunnit global spridning. Många utövare har ett uttalat politiskt engagemang som exempelvis miljörörelsen och vill med sin graffiti nå ut med sitt budskap.  Med hjälp av en hink vatten, skurborstar och några trasor skapar de genom att  bara tvätta bort lite skit konst. De skapar konst som ibland är bärare av politiskt sprängstoff. Detta sätter så klart myror i huvudet på ordningsmakten. Får man städa var man vill? Är det ok att med en trasa putsa bort lite smuts från väggen i det offentliga rummet?

 

Myndighetsutövarna får tycka vad de vill. Jag tycker att det är fantastiskt att människor förvandlar sot, damm och de skitigaste väggarna i stan till konst. Att längtan att skapa , att kämpa för det man tror på är så stark, att oavsett om det enda som skulle återstå är skräp så kan vi männsikor skapa något vackert och meningsfullt av det!

Bless You

Lo

Annonser

 1. Lo

  Ja, visst behöver vi humor och konst! Om det städgraffititaggarna gör är estiskt vackert el ej är ju som alltid en smaksak. Och vill vi fördjupa diskussionen så är det ju inte alltid som man delar deras politiska åsikt heller! Det som vi hittills sett upplever jag som uppfriskande, kraftfullt och positivt. Men om det var låt säga rasistiska slagord som dök upp på väggarna så blir ju utgångspunkten en helt annan. Det offentliga rummet får ju på intet sätt användas på ett sätt som kränker männsikors rättigheter.
  Kramar Lo

  • Nina

   Så kloka ord igen Lo. Jag som samlar på ordspråk tänker på följande T.Roosevelt´s ord: ”gör vad du kan, med det du har till hands, varhelst du befinner dig.” Då tänker jag på de inre resurser vi människor har att skapa. Vi är skapade som skapande varelser. Vi mår bra när vi är i rörelse, både fysiskt och mentalt, dock i lagom balans. Att vila emellan är viktigt, likt att stanna och njuta om resultatet. Till slut, i graffittitaggarnas arbete förenas ju alla dessa aspekter även från åskådarens sida. Grundtanken är bra!

   PS. som sidospår. Jag som kommer från Finland och krossar svenska ”bokstävlar” som mitt andra yrke, hittade följande hemsida http://www.e-korren.dinstudio.se/ …jag vet att det finns i bykstugan flera som brinner för språket och vad man kan göra med det. Titta in, för inspiration. Jag tittade in i desperation …

   PS.PS. Är det någon som har bra tips för online Spelling&Grammar -funktion?

   Kram Nina

   • Lo

    Hola!
    Kikade in på e-korren, det är ju grejt att få någon annans synpunkt på vad man skrivit både grammatiskt och innehållsmässigt! Ibland tycker jag dock att det är härligt med en text som inte slavar under SAOL, så din desperation Nna kan du dumpa!!
    Kram Lo

    • Nina

     Tack för det Lo … om sanningen skall fram, jag hinner inte korrektur -läsa alla mina finska bokstävlar. Det har i alla fall blivit bättre med åren ;O)
     Nina

 2. Nina

  Hej Lo. Jag är enig med dig. Om städgraffittitaggarna alltid lämnar efter sig något estetiskt vackert, det vet jag inte, men de har en poäng – vi lever i en skitig värld, pga. vårt sätt att leva livet. Vad kan vi göra åt det? Det har jag inget direkt svar på, men varje en av oss kan i alla fall se till att leva sitt eget liv så miljömedvetet som möjligt, samt att ta vidare dessa budskapen till våra efterkommande.

  Nina

 3. Maria

  Lite som när man ser en bils smutsiga bakruta med ”texten”; ”vask mej”, humor o konst, våra viktiga mellanområden!!! M

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: