Live life fully while you´re here

Live life fully while you’re here. … Don’t try to be perfect; just be an excellent example of being human.

Just nu läser jag en bok som heter “Din gränslösa styrka; frigör din inre kraft” skriven av Anthony Robbins.  Anthony Robbins företräder en omdiskuterad metod med syftet att förbättra våra personliga prestationer. Metoden heter Neuro-Lingvistisk Programmering och handlar om förändring av våra tankar och vårt beteende. Författaren pekar på vad vi vill uppnå, varför vi inte har lyckats med det hittills och hur vi ska göra för att nå målet. Och han arbetar med psyke och fysik parallellt.

Jag kommer då och då att skriva om tankar som kommer fram från det kursmaterial som jag läser. Mestadels kanske för mig själv, för jag tänker då jag skriver. Men det kanske också passar någon som hamnat på dessa sidor mer eller mindre av misstag och som då hittar ett eller  annat matnyttigt. Dagens inlägg kartlägger sju grundläggande karaktärslag som får oss människor att lyckas med att nå vårt mål i livet. Men kom ihåg, att detta är författarens bild av hur man blir en mästare i sitt liv. Det är upp till var och en av oss att hitta en knytning i till sin egen verklighetsbild.

 1. Lidelse! Lidelsen ger kraft, must och mening. Ingen kan bli stor som inte har en lidelsefull vilja att bli stor, oavsett om det rör sig om en idrottsman eller konstnär, en forskare, en förälder eller en affärsman. Det är lidelsen som får människor att arbeta till sent på natten och stiga upp tidigt på morgonen. Det är lidelse som människor vill se i sina förhållanden.

2. Tro! Tron på vad vi är och vad vi skulle kunna vara bestämmer vad vi kommer att bli. Om vi anser oss förutbestämda att leva ett liv inom snäva gränser, har vi redan gjort dessa gränser verkliga. Vad vi uppfattar och tror på som sanning eller möjligheter kommer att bli sanning, bli möjligheter. Många människor är lidelsefulla, men deras svaga självkänsla gör att de aldrig handlar så att de förverkligar sina drömmar. De som lyckas vet vad de vill och tror på att de kan uppnå det.

Lidelse och tro hjälper oss att ge bränslet, drivkraften mot mästerskap. Men det räcker inte. Utöver bränslet behöver vi en utstakad väg och en möjlighet att med intellekt fatta de framsteg vi gör. För att kunna träffa målet behövs karaktärsdrag tre.

 3. Strategi! Ett sätt att organisera våra resurser. En strategi betyder att man inser att även de mest begåvade och ambitiösa behöver hitta den rätta vägen. Det går att öppna en dörr genom att slå sönder den, men det är bättre att leta reda på nyckeln som öppnar dörren utan att den skadas.

4. Tydliga värden! Det är värden som ligger till grund för de estetiska, moraliska och praktiska bedömningar vi gör av det som är viktigt för oss. Många människor har inte någon klar uppfattning om vad som är betydelsefullt för dem. Det händer ofta att människor gör saker som de senare ångrar helt enkelt för att de inte har gjort klart för sig vad de omedvetet anser är bäst för dem själva och andra.

Alla dessa karaktärslag förstärker och samverkar med varandra. Påverkas Lidelsen av tron? Ja. Ju starkare man tror att man kan utföra något, desto villigare är man att satsa på att förverkliga det. Men är tron i sig tillräcklig för att nå mästerskap? Den är en god start, men om man tror att man skall se en soluppgång och ens strategi att nå detta mål är att blicka mot väster, då kan man få en del problem. Påverkas dina strategier för framgång av dina värderingar? Det kan man slå sig i backen på. Om framgångsstrategi förutsätter att man utför handlingar som inte står i överensstämmelse med din omedvetna uppfattning om vad som är rätt och fel, då kommer inte ens den bästa strategi att fungera. Problemet blir då en inre konflikt mellan en persons värderingar och hennes strategi att nå målet.

5. Energi! Det är nästan omöjligt att släntra slött mot mästerskapet. Det bästa människorna tar vara på tillfällena och formar om dem. De lever som om de vore besatta av de möjligheter som varje dag erbjuder och av insikten att det enda som ingen har tillräckligt av är tid. Framgång är oskiljbar från den fysiska, intellektuella och andliga energi som är en förutsättning för att vi ska kunna göra det bästa möjliga av vad vi har att arbeta med.

6. Kontaktskapande förmåga! Den största framgången vinns inte på världsarenan. Den vinns i ditt hjärtas innersta skrymslen. Där behöver alla knyta varaktiga kärleksband med andra. Om inte det sker är all framgång, allt mästerskap bara ett tomt skal.

7. Skicklighet att kommunicera! Människor som lyckas är de som har lärt sig att i sin inre kommunikation använda varje utmaning på ett sådant sätt att de lyckas ändra situationen. De människor som misslyckas tar motgångar som en bekräftelse på sin begränsning. De som formar våra liv och vår civilisation är samtidigt mästare på att kommunicera med andra. Vad de har gemensamt är förmågan att förmedla en vision, ett ideal eller en glädje. Det är skickligheten att kommunicera som utmärker en framgångsrik förälder, en stor artist, en stor politiker eller en stor pedagog. 

Vad säger ni, enkelt? Sanningen är nog det att de som har lyckats att nå stor framgång har fått ställa om sig otaliga gånger innan de har uppnått vad de önskat. Att pröva sig fram och lära av sina misslyckanden, utan att ge upp, är en bra metod utom i ett hänseende: den kräver en mängd av den resurs som ingen av oss någonsin kommer att ha nog av – tid.

Själv är jag en hängiven avhängare av ”små steg” – metoden. Jag delar alla dessa stora mål till små små bitar. Efter varje steg jag lyckas att ta framåt stannar jag och pustar ut. Tittar lite runt och njuter av känslan att ha nått min lilla framgång. Känslan av att ha klarat någonting är nämligen en otroligt kraftigt energi – källa och ”må bra” faktor. Framför varje nytt steg, hämtar jag tillbaka denna känslan, biter ihop tänderna  och utmanar mig själv att flytta benen framåt. En och annan ”perkele” kan det höras under vägen, men i detta sammanhang är jag ganska nöjd med att jag i mina gener har lite av detta berömda ”finska sisu”. Och kom ihåg att omringa er med människor som ger någonting till er och inte bara tar. Energikällan blir snart tom, om man inte fyller på den med jämna mellanrum. Och när det kommer till ”tid”, så får alla mina steg ta den ”tid” de tar. Eller som Karin Boye så vackert i sin dikt ”I rörelse” skriver: ”Nog finns det mål och mening i vår färd – men det är vägen, som är mödan värd.” Vi är alla olika. Inte alla vill springa en maraton, till vissa räcker det med en lagom promenad.

Kram Nina 

Annonser

 1. Nina

  Hola! Jag har ingen aning hur boken slutar, så vi får se. Lite tungt att läsa, när man samtidigt skall tänka genom varje ord och relatera det till verkligheten. Jag har läst en hög med ”må bra, så skall du leva ditt liv – för att bli lycklig -böcker”. Men det hjälper inte att läsa om man inte själv är mentalt färdig att ändra sin tillvaro. Det är bara att svälja den bittra sanningen. I livet får man sällan det som man önskar, serverad i en gyllene talrik. Att göra någonting annorlunda, betyder oftast att man måste acceptera att det kommer en faktura i posten. För att nå sina mål, får man betala fakturan. De som inte gör det, når inga mål heller. Antingen man bara pratar om sina mål och dagdrömmer och sparar pengarna, eller man betalar notan, blir tillfälligt några kronor fattigare, men också når sina mål.

  Uhhuh Lo … är man en fattig torppare och inte så många kronor har … är det inte så lätt med livet. För min del, blir det flera små, små, pytte små steg … det går inte fort, men det GÅR!

  Kram N

  • Lo

   Så sant!! Men, kan man inte springa i rätt riktning får man gå. Kan man inte gå, gäller det att krypa. Är det så att man inte ens kan krypa i rätt riktning ja då gäller det att ha siktet rätt inställt när man faller. Vi kan ju se till att vi i alla fall ramlar i rätt riktning 😉
   Love
   Lo

 2. Lo

  Hola! Jag har läst boken och tycker att det i en finns många bra verktyg. Vilken fin sammanfattning!
  Kram Lo

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: