Var hittar man lyckan i livet?

Det var en gång en man som inte hittat bättre försörjning i livet än att tigga. I trasiga kläder satt han på en gammal låda vid byns genomfartsväg. Tiggaren lyckades få ihop nog för sin överlevnad, men inte mer. En dag gick en vis man genom byn. Tiggaren sträckte som vanligt fram sin hand och bad om en slant. Den vise mannen stannade upp och sa:

– Av mig ska du inte få några pengar. Du ska få något värdefullare: En fråga.

Tiggaren tittade förvånat på honom.

– Vad finns i lådan du sitter på? Mannen såg tiggaren i ögonen och gick vidare.

Tiggaren suckade besviket. Den där gamla lådan, tänkte han. Där finns ju inget. Den har jag suttit på så länge jag kan minnas. Han tittade efter den vise mannen som nu var på väg ut ur byn. Vilken stolle, tänkte tiggaren, men hans nyfikenhet hade ändå väckts. Han hade faktiskt aldrig tittat i den slitna lådan. När den vise mannen kommit utom synhåll reste sig tiggaren och tittade i lådan för första gången i sitt liv. Där fanns en stor skatt.

”Källa okänd”

Många söker sanningen om lyckan i livet utanför sig och tror att någon annan har det. Man tittar med små avundsjuka blickar på andra som i alla fall på ytan ser ut att ha lyckats med sitt liv, med tron att man själv inte har det som krävs för att klara av det. Det är dock ingen som kan erbjuda oss färdiga lösningar och metoder för lyckan i vårt eget liv. Man kan få insiktsfulla tankar och frågor kanske, men svaren hittar vi alla inom oss själva. De har hela tiden funnits där, i kärnan i vår existens. Det är upp till oss själva att agera efter de innersta tankarna och värdegrunderna som vi har inom oss, eller låta bli och ignorera deras existens.

Jobbigt kanske i början, men värt varje korna!

Kram Nina  

Annonser

  1. … och hur bra har alla andra egentligen, eller tänker de likadant och vi alla springer i ett gigantiskt ekorrehjul som drivs av ytligheterna?
    Nina

  2. Lo

    Fin liten berättelse och det ligger en livsvisdom i den.Så sant att vi ofta är blinda för de skatter som vi redan bär på, för de skatter vi fått till skänks. Istället ser vi allt det där vi inte har, men som vi tror att alla andra har och som vi tror är nödvändigt även för oss att ha. Vi ser inte att vi alla är unika, att det finns olika vägar för oss alla att gå och att livets skatter kan se mycket olika ut.
    Kram Lo

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: