lInternationella kvinnodagen den 8:e mars

Clara Zetkin och Rosa Luxemburg1910Clara Zetkin och Rosa Luxemburg 1910

Nu på onsdag, den 8:e mars, firar vi internationella kvinnodagen.
Sallys vill därför denna vecka ge just kvinnorna och deras situation lite extra uppmärksamhet.

 Det var den tyska solcialdemokraten och senare kommunisten Clara Zetkin som tog initiativ till att man världen över skulle fira en kvinnodag. Hennes tanke var att man på detta sätt skulle hedra kvinnorörelsen och främja kvinnornas kamp för rösträtt. Zetkin la fram sitt förslag om en kvinnodag vid en internationell socialistisk kvinnokonferens i Köpenhamn 1910 och det blev väl emottaget. De första åren firades dagen någon gång under våren, men ganska snart fastställdes datumet den 8:e mars.

Under många år var det framför allt de socialistiska kvinnorna som firade internationella kvinnodagen. I de länder där fascism och nazism fick makten förbjöds firandet helt.

I slutet av 1960-talet togs firandet upp med nytt engagemang av den nya vågens feminism i USA.Här i Sverige blev firandet utbrett över hela vårt land i och med kvinnorörelsen demonstrationer på det tidiga 1970-talet. Kvinnorna i Sverige demonstrerade då för bl.a fri abort och daghemsplatser åt alla.

Idag firas internationella kvinnodagen av kvinnogrupper över hela världen. 1977 antog FN:s generalförsamling en resolution som rekommenderade ett allmänt firande av en internationell kvinnodag. FN:s resolution gjorde att även politiskt neutrala kvinnoorganisationer började delta i firandet. 1980 proklamerade FN den 8:e mars som internationell kvinnodag.

När vi under veckan firar internationella kvinnodagen, firar vi den tillsammans med kvinnor från alla kontinenter.Kvinnor vars etniska, politiska, kulturella,språkliga och ekonomiska bakgrund skiljer sig åt firar denna dag tillsammans.
Vi firar tillsammans eftersom den drygt 100-åriga kampen för jämlikhet och rättvisa är vår gemensamma!

Lo

bild strong and beautiful via the corner
Annonser

  1. PS. Gratulerar för dagen Lo ;O)

  2. Mycket har hänt unden den dryg 100-åriga kampen och vi kvinnor i Norden kan vara glada att leva året 2012. Jag ägnar dagen åt att tänka på alla dessa kvinnor (många anonyma), som gav sitt liv i spel för det gemensamma kamp! Historier om hjältedod är många. Kampen fortsätter dock i många olika former. Vi kan bara tänka på alla dagens kvinnojourer där många frivilliga fortsätter kampen. Så viktigt och beundrandsvärd arbete. Om vi sedan lyfter blicken över nordens gränser, bemöter vi länder där resan bara har börjat – vi får gå tillbaka 100 år i tiden om inte mera.

    Åter igen – att göra det lilla – om inte annat, stanna och stötta för stunden via att lyssna, trösta och peppa är viktigt – något vi alla kan göra – varje dag!

    Kram,

    Nina

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s