Kvinnan med de vackra händerna

Det är hundra år sedan internationella kvinnodagen började firas och mycket har hänt sedan dess. Kvinnors situation har förbättras avsevärt på många håll i världen och det är gott att veta att kampen för rättvisa och jämlikhet ger resultat. Samtidigt skvallrar statistiken om att då svåra omständighter råder, så är det fortfarande allra tuffast för kvinnorna.

Två tredjedelar av allt arbete i världen utförs av kvinnor och flickor. De producerar 50 % av all mat, men tjänar bara 10 % av världens inkomster. Av världens tillgångar äger kvinnor bara 1% och bland de allra fattigaste människorna i världen så är 70% kvinnor.

Det här är statistik som är svår att ta till sig, det är häpnadsväckande siffror. Kanske är det särskilt svårt för oss som lever i Sverige och förhållandevis har det mycket bra att föreställa oss den verklighet som ligger bakom dessa siffror. Det kan vara svårt att få en bild av vem den kvinnan är som tillhör de 70% av de allra fattigaste. Vad heter hon? Var bor hon? Hur ser hennes vardag ut? Så länge vi inte kan skapa oss en bild av denna kvinna, så länge hon bara är en del av statistiken är det lätt att blunda för hennes verklighet. Men,om vi ges en chans till ett möte, om någon presenterar henne för oss, då blir hennes liv verkligt för oss och vi kan få uppleva ett äkta engagemang.

År 2000 utsågs författaren Hanne-Vibeke Holst till FN:s goodwillambassadör och hon tog på sig uppgiften att sätta fokus på kvinnors behov i utvecklingsländerna. Som en del i denna kampanj reste Holst runt i världen och träffade starka kvinnor  från olika samhällsklasser och med olika förutsättningar. Resultatet av dessa möten finns samlade som en serie intervjueroch livsberättelser i boken Kvinnan med de vackra händerna. I dessa texter lyfter Holst fram kvinnorna ur den anonyma statistiken, hon ger dem ett ansikte. Hon ger dem ett ansikte och låter oss stiga in i den verklighet som är dessa kvinnors på ett sätt som gör att kvinnorna och deras livsberättelser går rakt in i hjärtat.

Kvinnan med de vackra händerna har några år på nacken, men upplevelsen av nöd och fattigdom är den  samma än idag och boken är därför ständigt aktuell och mycket läsvärd! Boken heter i original Da blev jag vred och det är en av de starka känslor som man får då man läser boken, man blir förbannad! Men, man fylls också av en annan lika stark känsla av hopp!
Kvinnorna i boken utstrålar trots allt de varit med om enorm styrka, de är handlingskraftiga och har stort hopp om en bättre framtid!

Lo

källa:www.regeringen.se   bild:Lions
Annonser

 1. Helena

  Hej,

  Jag är mycket förtjust i Hanne Vibeke Holst. Eller i det jag sett av henne i intervjuer. Jag läste hennes ganska självbiografiska bok ”min mosters migrän”. Den kan jag rekommendera. Lätt att känna igen sig i könsmönstrena som finns i vår del av världen. Ska försöka hitta boken du skriver om här. Helst på danska ”Da blev jag vred”. Vilken underbar titel!
  Undrar varför titlar översätts så lamt till svenska? Jag var tvungen att köpa den engelska boken ”Eat, pray, love” för på svenska hette den typ ”Mat, kärlek och meningen med livet” Så urvattnat! Dessutom var ju hela boken uppbyggd efter den engelska titeln och rytmen hos ett indiskt radband. Ja, ja. Läs den boken också. Visserligen om en kvinna i ekonomiskt överflöd men lite livserfarenhet kan hämtas där också.

  Helena

 2. Lo

  Inte sitta stilla- agera! Ja, den starka drömmen finns där och vi strävar mot den! Mot hopp, glädje och konkret stöd för kvinnor!
  Lo

 3. Hanna-Vibeke Holst bok var en läsupplevelse utöver … gatuförsäljerskan från Hanoi med 16 timmars arbetsdag, tidigare gerillasoldat Juana från Nicaragua som alltid går omkring med revolver i fickan, Lilian från Uganda som precis fött en flicka när hon får veta att hennes man är smittad av HIV. Ändå starka kvinnor med järnvilja, oräddhet, stora drömmar och längtan efter ett bättre liv. Det är denna boken som väckte i mitt hjärta den stora viljan att göra någonting – vad som helst – men inte sitta stilla utan agera.

  Just nu bygger vi bibliotek i Wondo och den skall vara färdig när året är slut. Men det är bara början. Lo, den stora drömmen – den finns där och lever stark. Ett kvinnohus. En konkret möjlighet för lokala kvinnor att förbättra levnadsvilkoren. En symaskin, lön för en bibliotekarie att läsa tidningar högt en gång i veckan … Ett Sally Hus som sprider hopp och glädje!

  ”If nothing ever changed, there´d be no butterflies …”

  Kram Nina

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: