53 procent

53procent

I slutet av Maj avgörs Eurovision Song Contest

i Azerbajdzjans huvudstad Baku.

Arrangörerna putsar stadens fasader och bygger konserthus enkom för det här tillfället.
Men under ytan döljer sig en annan verklighet.

Kvinnorna i Azerbajdzjan lever långt bort från strålkastarljus, paljetter och fjäderboor.
De lever sina liv långt från berömmelse, uppmärksamhet och respekt. De lever sina liv
långt från demokratiska röstningsförfaranden, rättvisa och medmänsklighet.

53 procent av alla kvinnor i Azerbajdzjan utsätts för våld av en manlig familjemedlem.

(Enligt en undersökning gjord av ”The Women’s Rights Monitoring Group of the Human Rights Centre of Azerbajdzjan”)

I Azerbajdzjan erkänns inte mäns våld mot kvinnor som ett offentligt problem. Därför finns heller ingen hjälp att få. Även våldtäkt anses vara ett internt familjeproblem. Därför finns inget förebyggande arbete eller rehabilitering för våldtäktsoffer. Många kvinnor i Azerbajdzjan känner inte till sina rättigheter. De har ingen plats på den offentliga och politiska arenan. Därför lyser kvinnofrågorna med sin frånvaro på den politiska dagordningen.

När du sitter i TV-soffan den 26 Maj och funderar över om du ska rösta på Norge eller Malta
– ge istället din röst till de som verkligen behöver den.

SMS:a MAKT till 72930 för att skänka 50 kronor till Kvinna till Kvinna.

Kvinna till kvinna är en insamlingsstiftelse som stödjer kvinnors organisering i konfliktområden.
De samarbetar med kvinnoorganisationer som tar en aktiv del i arbetet för fred och återuppbyggnad.
Bland dem 4 organisationer i Azerbajdzjan.

Kanske är det så att de av oss som gillar att titta på melodifestivalen detta år kan tänka sig att sms:a två gånger. Kanske kan vi aktivt välja att inte bara  rösta på vårt favoritbidrag denna kväll utan också välja att visa solidaritet med dessa människor som vi vet har det svårt i Azerbajdzan. Kanske kan våra sms få bidra till att ge folket en röst!

Lo

Annonser

 1. Nina

  Amen Bodil – for second time!

 2. Bodil

  Azerbadwhat?, it is not going to be a country unless the people living in that area feel a certain pride an sense of nationhood. And that includes the women lining there.
  I do not think that we should clank down on Azerbadijan just now, though.. The leadership of the country is probably feeling the preesure to ”westernize” the ways of the country since all of Europe is coming by for a visit. Let us take advantage of that and put forward the womens’ rights. Once it has been shown that one step in that direction is not dangerous, another step may follow…

  Go get them for a second time!!!..

 3. Lo

  Detta är angeläget och jag tror att det är många som du Bea som inte vet så särsklit mycket om denna situation. jag har heller inte haft särskilt mycket kunskap tidigare, det var först i och med att det började röra sig lite i media som jag fick veta mer. Jag brukar inte förlja melodifestivalen men, jag ska också sms:a MAKt!
  Kramar Lo

 4. BEA

  KÄNDE INTE ALLS TILL ATT DET VAR SÅ HÄR ILLA FÖR KVINNORNA I AZERBAJDZAN. HAR JU HÖRT LITE I MELODIFESTIVALDEBATTEN, MEN DET HAR VARIT MER YTLIG INFORMATION. BEHÖVER LÄRA MIG MERA!
  JAG TÄNKER SMS.A MAKT!
  BEA

 5. Nina

  Det är bra att det finns organisationer som Kvinna till Kvinna, som aktivt arbetar för att bättra kvinnornas situation i utsatta områden i världen. Det kan vara svårt att helt förstå situationet när man bor i ett land som Sverige där kvinnor allmänt har det ganska bra.

  I Azerbajdzan gammaldags könsseterotyper präglar vardagen. Kvinna skall framförallt vara en vårdande mor, lyhörd för andras behov och situationet har bara blivit värre efter Sovjettiden. Övergrepp, sexuella trakasserier, misshandel i hemmet och människohandel. Barnäktenskap är olagliga men ändå vanliga, med resultat att flickorna lämnas lottlösa om mannen dör eller gifter om sig (dvs. man registrerar inte äktenskap). Barnäktenskap håller flickor kvar i hemmen, borta från skolan vilket gör att läs- och skrivkunnigheten sjunker bland kvinnor. Brudar i 12 -års ålder är inte ovanliga.

  Kvinna till Kvinna agerar istället för att boikotta, som en del organisationer föredrar. Dessa menar att tävlingen bör flyttas om inte demokratiska reformer genomförs i landet. Kvinna till Kvinna tror att en bojkott kan få motsatt effekt. De arbetar istället att lyfta fram baksidan från glitter och glamour. De jobbar med att journalister skulle ta möjligheten att rapportera om situationen i landet och att artister som tävlar tydligt tar ställning för mänskliga rättighter. Ett bra sätt att sätta press på azerbajzjanska regeringen.

  Dvs. helt rätt Lo – sms:a två gånger och gör det lilla! Många lilla tillsammans kan bli något stort och vackert!

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: