Take the Hair Back!


 Jag hamnade i en slump till Sofia Karlssons hemsida. Sofia är en kvinna som är engagerad i olika organisationers och arbetsplatsers mångfalds- och utvecklingsarbete. Vi kan alla göra skillnad varje dag det är min fasta övertygelse – säger hon. Sofia arbetar i ett bolag som heter  Allt Om Jämställdhet.  Allt om Jämställdhet har fokus på folkbildning och samhällsförändring och de vill vara en samlingspunkt för information och nyheter om jämställdhet för de som arbetar med det eller har ansvar för det i sin organisation eller på sitt företag.

Jag gillar skarpt Sofias lite ”68” -stil och tron på att det går an att göra skillnad, samt nödvändigheten i att ta ställning. Inte minst hennes kommentar om att hon tänker stort och gör enkelt. Det behövs flera människor som Sofia. Människor som vågar att tycka till och agera, men även ha roligt med sig själv. Ja, roligt! Sofia har även talkshowambitioner. I you tube klip  filosoferar hon om vad hon skulle prata om i sin nästa show – trosor eller hår? En bra fråga, eller?

I melodifestivalens publik fångades en kvinna på bild med hår under armarna. Hon själv verkade ha en kul kväll, men det ser ut att det finns mängder med hårfobiker bland svenska folket och debatten har hettat till i nätet. Jag undrar vad det är för samhälle vi lever i när några hårstårn kan skapa en sådan uppståndelse? Vad har hänt med oss människor i samband med att sociala medior har blivit en stor del av vår vardag?  För att göra det riktigt roligt har man i Facebook startat ett upprop ”Ta håret tillbaka” som protest mot alla kränkande kommentarer. med syfte att folk skall själv få bestämma vad de vill göra med sina egna kroppar, rakad, som orakad.  Per idag har evenemanget 15 076 som svarar ”kommer” och 790 med svar ”kanske” ….

Det som är bra med medior är att vissa onödiga ”dagens nyheter” mycket fort blir ”yesterdays news”. Hår, trosor och tamponger kan vi nog lätt glömma, men det är andra ämnen som behövs lyftas fram gång på gång – för att vi just ”inte skall glömma”!  Jag skulle vilja gå tillbaka till Lo´s inlägg om ”53 prosent” . Jag skulle vilja utmana Sofia att ta tag i sitt talkshow situationen i Azerbajzan. Talkshow är ett mycket bra verktyg att få folk tänka och vakna … eller ta ställning, men kan man göra ett talkshow av det? Vad säger du?

Nina  

BILDER: AFTONBLADET.SE; FACEBOOK ”TA HÅRET TILLBAKA”
Annonser

 1. Nina

  Kära Bodil, har du tänkt dig en karriär innom talkshow världen … du kunde göra det misnt lika bra som Sofia!

 2. Bodil

  Hairy?, I’m, less hairy than most. It is just that the hair that i have left is spudding from different places than it used to, and it is not having the same colour as before.
  The only place where the hair is as jet black as it used to be is in my nostrils and from my warts. The hair on my head and the hair that has begun to spud from my ears is just grey.

  When you look at it from that perspective I would love to be able to present some grea balck bush just like Sofia Karlsson. However, from my armpits you will only find brown-greyish whiskers of hair.

  I envy you Sofia…..
  Love Bodil

 3. Nina

  Att passa in är väll nyckelordet – eller normer som du skriver Helena. Det som skrämmer mig mest är att vi rangordnar oss själva efter utseendet. Det materiella tar mera och mera plats, tid och pengar – från det som vi har innerst inne och de mjuka verdierna.

 4. Helena

  Hej,
  Att vara naturlig eller ej är säkert inte frågan. För i alla tider har vi väl velat göra oss fina på ”onaturliga” vis. Vi har tatuerat oss, snört fötter, förlängt halsar, tagit hål i kroppen och stoppat in pinnar etc. Det knepiga är när alla är tvugna att följa rådande normer för att vara ok och att normerna i perioder blir så snäva…

  Att kvinnor ska vara hårlösa (förutom på huvudet) i kontrast till män verkar vara så självskrivet att en hårig armhåla syns. Undrar hur det är i andra kulturer där kvinnorna har mer kroppshår än i Skandinavien, eller i de kulturer där kvinnor av naturen har väldigt osynlig kroppsbehåring??

  Skulle nog inte känna mig bekväm i sommarkläder och helt orakad – jag vill ju se snygg ut 🙂

  Helena

 5. Nina

  Människa är en ganska intressant varelse. Det är bara att fortsätta betrakta fenomenet …

 6. LO

  Läste för några år sedan en del av en avhandling i socialantropologi som handlade just om behårning. Om hur man ”skapar sig själv som kvinna” just genom att raka el inte raka armhålor, ben osv. Undersökningen handlade om gymnasieungdomar och dessa hade en ganska tydlig bild av vem en person var som människa utifrån om personen rakat sig eller inte. Ungdomarna klassifiserade varandra utifrån just behåring.
  Att raka sig under armarna eller inte kan tyckas vara en liten skitgrej, men kulturellt sett är det som vi märker av reaktionerna på melodifestivalbildena en stor affär. Mycket märkligt kan vi tycka, men så är det.
  Lo

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: