Strandfjäril

Glittervågor i solen och vårvarma klipphällar, det har varit en härlig helg här vid kusten!
I fredags när barnen slutat skolan packade vi bullar och saft i en korg och slog följe med några vänner ner till stranden.
Höstens och vinterns stormar har satt sina spår och mellan stenarna på stranden har allt det skräp kilats fast som vågorna fört i land. Bland snäckor, tång och stenar hittar vi nu på våren även trasiga nät, tomma plastflaskor, gummihandskar och plastpåsar i mängd.
Jag blir lite ledsen när jag tänker på hur oaktsamma vi är med våra hav, hur otroligt mycket skräp som dumpas i havet. Jag tänker inte bara på hur illa det ser ut på vår strand nu på våren utan också på vilken stor skada all denna plast orsakar djuren i havet.

När jag står där och känner mig lite ”skräpdeppig”, hör jag plötsligt min vän lilla B 3år gammal, som står vid min sida och som också betraktar allt skräp, lillgammalt säga: Jaha, jag tror minsann att det har blivit vår och dags för strandstädningen. Säger du till mig när vi börjar?
Sen vänder hon på klacken och springer i väg för att leta efter snäckor tillsammans med de andra barnen. Jag står kvar och tittar efter henne och det hon sagt tar tag i hjärtat på mig. Kloka, underbara unge!

Lilla B gnäller inte, kastar sig inte ner deppig på filten i sanden eller tycker att det är skit att vara på stranden när den är så skräpig. Lilla B börjar inte skrika och skälla över alla idioter som slänger sina juicepaket och tomma tandkrämstuber över bord. Nix pix päronstrut! Lilla B ser att det är illa ställt med stranden, hon är en mycket smart unge, och hon avgör bums att här är det dags att agera. Vår älskade  strand är skräpig, vi måste städa! Det förstår ju minsta barn!
Eller är det kanske just det som är förutsättningen funderar jag, när lilla B och jag sitter i eftermiddagssolen och äter på varsin bulle, att vi blir som ett  barn? Att vi blir mer lika lilla B som i hjärtat vet vad som är viktigt och är beredd att handla utifrån detta på ett så självklart sätt. Handla utan att först gnälla, klaga eller ställa frågan om hur jobbigt och ansträngande det blir.

Jag tror att om vi alla tänkte aningens lite mer som lilla B så skulle våra stränder inte vara lika skräpiga nästa vår.
Om vi satte oss stilla ner på stranden, om vi lyssnade till vågorna och till hjärtat så skulle vi sedan se med glädje och tacksamhet på våra hav, sjöar och skogar. Jag tror att vi då skulle behandla vår natur på samma sätt som lilla B, med lite mer ömhet och eftertanke och en vilja att vara en positiv kraft  i samklang med den.

Hoppas att du finner dig en sten att sitta på en stund, nere vid havet eller kanske i en vacker granskog =)
Kramar Lo

p.s  Av strandskräpet blev det för en stund en fjäril 😉

foto: Lo, Karina
Annonser

 1. Nina

  Hej igen Helena … ser att även du har hittat barnasinnet. Vällkommen till gemenskapen ;O)

 2. Helena

  Hej,
  Vilken vacker fjäril! Först när jag läst såg jag att du gjort den av skräp. Att vara som barn. Kanske är det vad vuxenlivet går ut på – att mogna och kunna bli barn fullt ut med en vuxens alla möjligheter.

  Helena

 3. Lo

  Absolut Nina! Jag tror att det är jätteviktigt att vi vågar vara tydliga förebilder för våra barn! Det är ok att fela ibland, det är vad som gör oss mänskliga 😉 men, att vi har brister gör oss inte till sämre förebilder snarare bättre =)
  Lo

 4. Nina

  … eller om vi lär våran barn att ta hand om den världen vi lever i, via att vi visar vägen – kommer dessa barn fortsätta våran fotspår och ta vidare lärdomen till deras barn osv. The butterfly effect i det lilla – stora!
  Allt detta kan även vara till hjälp när det är dags för barnen att välja kommande yrken. Att de har egna värdier att placera sina beslut på.

 5. Lo

  Man kan skapa en fjäril även av skräp 😉
  Ja, visst är det just så NIna, att själv kan jag inte rädda världen, men om jag väljer att göra det lilla och du gör det lilla då kan på sikt en stor förändring ske! Kanske att våra barnbarn kan leka sina vårlekar på rena stränder. Kanske att de skapar sina fjärilar av enbart snäckor, musslor och drivved =)
  THE BUTTERFLY EFFECT!
  Lo

 6. BEA

  SKÖNT NÄR BARN ÄR SÅ DÄR SJÄLVKLARA SOM LILLA B OCH NÄR MAN SER LÖSNINGAR ISTÄLLET FÖR ATT KÄNNA HOPPLÖSHET! LÅTER SOM EN FIN DAG PÅ EN SKRÄPID STARND. FINT OCKSÅ ATT VETA ATT JUST DEN STRANDEN MED ALL SÄKERHET KOMMER ATT BLI REN OCH FRI FRÅN PLAST OCH SKRÄP UNDER VÅREN!

  BEA

 7. Nina

  Vilken fin fjäril Lo och vilken fin unge Lilla B. Hon har så rätt – det är mycket material i vårt natur för att göra konst av. Det är bara att gå ut och plocka. Åter igen … vi kan inte ensamma rädda världen, men vi kan göra det lilla. Vi kan se till att inte skräpä själva och plocka up det som vi ser. Från myndigheternas sida skulle jag önska flera synliga sopstationer vid strategiska ställen – där man sorterar så klart. Skyltar osv. Allt detta har också en påverkan, hur vi bär oss åt.

  PS. jag var också ute en del hela helgen och ser ju havet från köksfönster. Det blev en underbar promenad vid klipporna, samt ett möte med två underbara ungdomar – men mera om detta senare i veckan. Sverige är ett fint och vackert land att bo i. Ta vara på arvet till kommande generationer!

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: