Peace is Action


Oren Lyons är en amerikansk professor, indianhövding och aktiv representant för de nordamerikanska urinvånarna. Han är en mycket efterfrågad talare inom områdena miljö och mänskliga rättigheter och har länge anlitats av multinationella företag, regeringar och FN som rådgivare och inspiratör.

Sedan 2008 är Oren Lyons styrelseordförande i det svenska aktiebolaget Plantagon International AB. Företaget är verksamma inom sektorn ”urban agriculture” och är världsledande inom vertikal odling. Plantagons vertikala växthus minimerar behovet av energi, vatten och bekämpningsmedel. Den negativa miljöpåverkan från växthusen är mycket låg och eftersom produkterna levereras direkt till kunderna i deras närmiljö minimeras även transportkostnaderna. Konceptet är enkelt och tilltalande: dagsfärska ekologiska grödor direkt till konsumenten – utan mellanhänder.

Idag anslår man att till 2050 kommer 80% av jordens befolkning bo i städer och att befolkningen tills dess har ökat med cirka 2 miljarder människor. Om vi fortsätter att konsumera och produsera maten lika ineffektivt sätt som vi gör idag, kommer vi att behöva ytterligare yta för åkermark i  Brasiliens storlek. Över 70% av landytan som lämpar sig för odling, används idag för produktion av grödor. Merparten av denna produktion är foder för djurproduktion (Källa FAO och NASA).   Någonting måste göras.

Plantagon International AB är en ny bekantskap för mig, trots att företaget har existerad en stund. Deras koncept är coolt och dessutom är företaget Svenskt! Att de även har kopling till en man som Oren Lyons, gör inte saken mindre intressant … ”Djaga”!

Nina

BILD:thornerose.deviantart.com

Annonser

 1. Nina

  WOW Bodil! Ta kontakt med Plantagon International AB och de anställer dig på raken! Du har så rätt! Varför springer inte statsarkitekterna redan?

 2. Bodil

  A very interesting concept. Imagine looking at a big city from the sky. What do you see? Roads of course but also a lot of roofs. If parts of those roofs could be turned into greenery the benefits are plenty. The plantation and earth layer will;
  -Insulate against cold in the winter.
  -Insulate against heat in the summer.
  – Absorb CO2 and produce oxygen. Filter the air for other pollutions
  -Absorb rain water and water from e.g. Air Conditioning units.
  -Provide green terraces to balm the soul of city people.
  -etc.etc.

 3. BEA

  INTRESSANT! DETTA KÄNDE JAG INTE TILL ALLS.

 4. Nina

  Si Cool man! Skulle vara roligt att träffa honom om han är på besök i Sverige – vi skal håla ögonen öppna! Och ja … Time to learn + Time to act!

 5. Lo

  Oreon Lyons medverkan i detta kände jag inte till innan. Cool man! =)

 6. Lo

  Visst är det spännande! Barnen och jag som tycker om att bygga olika världar av återvinningsamaterial och vi gjorde en värld utifrån de här ideerna under sportlovet! Stora växthus med smarta lösningar och vertikala odlingar längs husväggarna fick invånarna i vår värld som denna gång var en variant av SingaporecCity =)
  Det faktum att SingaporeCity t.ex inte kan försörja sig själv vad gäller mat är en utmaning och det är dags att vi tänker till! Dels att vi hittar nya lösningar för hur vi kan odla och också att vi ser över vårt sätt att leva. Det är så mycket som vi ser som ”måste ha tillgång till” som vi kanske skulle behöva ifrågasätta. Tänker bl.a som du skrev Nina på vad/hur vi konsumerar.
  Ett område som är livsviktigt för oss att lära mer om. Jag känner att jag har allt för dålig koll på hur jag själv kan förändra mina vanor och mitt leverne för att det ska bli mer ”hållbart”. Time to learn! Och när jag har lärt mig: time to act!
  Tack för påminnelsen NIna!!

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: