Tack för skjutsen!

Tack för skjutsen! är en ny tjänst för samåkning i Helsingfors. Tjänsten som skapats av Sakari Ellonen, sammanför personer som tar sig till jobbet och affärer längs samma rutt. Samtidigt får man en trevligt möjlighet att träffa nya människor. Den som vill använda tjänsten sparar sin egen rutt på en karta. Med hjälp av den är det enkelt för den som erbjuder skjutsen att se var någon vill plockas upp. Tjänsten har på kort tid lockat tiotals aktiva användare och responsen har varit mycket entusiastisk

”Det är det billigaste och trevligaste sättet att ta sig från en stad till en annan”, säger den 25-åriga diplomingenjören. Syftet med tjänsten är att göra det lättare för alla som behöver skjuts och att knyta nya vänskapsband mellan människor som bor och rör sig på samma områden. ”Förmodligen är det främst personer som gör arbetsresor som är intresserade av tjänsten, men många andra kan också ha nytta av den”, säger Ellonen. ”Om man tar bilen till Stockmann om lördagarna lönar det sig att spara rutten. Någonstans längs vägen kan det hända att en äldre dam med rollator är tvungen att använda sig av en taxi. Hon skulle säkert uppskatta att åka in till staden med en bekant chaufför och att plocka upp henne är inte till något som helst besvär.”

Vilken fantastisk ide där Sakari har fått med sig på ett mycket enkelt sätt både sociala och miljö biten av hållbarhetstanke. Syftet med tjänsten enligt Sakari är kort och gott att minska ensamhet och trafikstockningar. Bra jobbat Sakari!

För övrigt är Helsingfors World Design Capital 2012. Jag rekommenderar varmt ett litet minisemester på sommaren till mitt fädernelands huvudstad. Det finns massavis roligt att se och upptäcka för hela familjen.  


 Nina

KÄLLA:WDCHELSINKI2012.FI 

 1. Nina

  Hej Helena, jag tittade lite närmare hur Ellonen hade byggt detta i nätet. Så enkelt! Briljant! Jag hade nästan lust att starta en likadan här i Bohuslän. Efter att ha pendlat till jobbet i GBG för några år, så vet man att det är jätte många bilar med bara en passagerare. Det är en bilkaos varje morgon och eftermiddag. Tänk att göra något liknande som Ellonen …

  Hej Bea, då måste du definitivt ta en tur till Finland på sommaren. Undrar om jag inte skulle ställa up som en guide … ;O) … det ävar ett tag sedan jag var i Helsingfors på sommaren. Oj vad roligt det skulle bli. Dessutom är det ganska billigt att åka med båtarna – om man inte har bil med sig – och det behövs inte – vi har ju Ellonen ;O)

 2. Helena

  Hej,
  Hörde något liknande när det gäller att lifta längre sträckor. Att det finns webbplatser för liftare och de som gärna tar upp liftare. Tack vara internet kan männiksor sammanföras på enkla sätt. Tekniken är underbar! Teknisk utveckling kan alltid användas på kreativa och bra sätt.

  Helena

 3. BEA

  MYCKET VACKER DESIGN KOMMER FRÅN FINLAND! HAR ALDRIG VARIT DÄR, MEN SKULLE GÄRNA VILJA ÅKA DIT!
  BEA

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: