Banksy

En samling verk av graffitikonstnären Banksy såldes i veckan på aktionshuset Bonhams i London.
Det var 18 verk som gick under klubban och de såldes för sammanlagt 4,2 miljoner kronor.
Med bland dessa verk fanns min personliga favorit  ”Girl and balloon”.

Det som är lite intressant är att ingen vet vem Banksy är.
Hans /hennes  ofta politiskt laddade gatukonst finns målad i städer världen över men identiteten på konstnären är helt okänd!

En konstnär med hemlig identitet målar graffitikonst i offentliga miljöer världen över…
Hm, jag undrar hur de kom fram till vem som är den rättmätiga ägaren till dessa konstverk?
Tål att tänkas på!

Lo

 1. Lo

  Detta med ägande och habegär, jag kan inte låta bli att tänka på min älsakde Snusmumriken 😉 Snusmumriken som vandrar runt i världen och kan göra en vacker plats eller rödgnistrande ädelstenar till sina för stunden. Han kan njuta av det sköna för att sedan lämna det och vandra vidare. Snusmumriken har inget behov av att äga. Jag tycker att det är en sån befriande inställning till livet! Snusmumriken är så rik =)

 2. Nina

  Hej Lo och tack för kommentaren. Något att grubbla på resten av dagen … hur väcks människornas ”vill ha” känsla. Jag tänker t.ex. på auktioner – hur man kan bli dragen in i det, så att man inte till slut ha kontroll över pengarna. När man läser auktionstidningar är det vissa objekt som överstiger markant det priset de var vurderade i början … vi vill ha något som också någon annan vill ha. Intressant – det behövs nog analys från någon personvetare för att komma in i fenomenet djupare. Mode – prylar … bär någon kändis en viss typ av modeblagg eller smycke är det snabbt slutsålt i butikerna.

 3. Lo

  Jag läste en intervju med en konsthandlare för ett tag sedan och han hävdade att det var just denna känsla att ”det är mitt verk nu” som fick människor att vilja köpa konst, dyr konst. Det kan säkert finnas eb hel massa andra skäl till varför männiksor vill köpa konst, men jag kan tänka att han inte har helt fel. Det är något med människor och deras lust att äga saker.
  I ett liknade fall, med en annan ”hemlig konstnär” så hade någon just skruvat ner en gatuskylt på vars baksida en målning fanns. Personen hade ju då faktiskt stulit skylten ifrån staden, men denna målning såldes också för dyra pengar.

 4. Liv

  Gillar vissa av Banksys grejer. Intressant fråga detta med vem som äger målningarna!
  Liv

 5. Helena

  Hej,

  Har de hackat loss konstverken och fått de hemlevererade eller har man köpt ett konstverk som ”finns på gata xx, till vänster om porten zz i London”? Det är jag nyfiken på.
  Det där med ägande är en spännande sak. Om jag köpte ett konstverk som sitter på en vägg i London skulle jag känna mycket mer för det än för de offentliga konstverk som jag som medborgare faktiskt är med och äger här i Sverige? Är det något med att veta att ”just det där är mitt” som gör det annorlunda. Eller är det inte annorlunda?

  Helena

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s