Ängsblommor och fjärilar

Många av våra fjärilar trivs allra bäst på blomrika sommarängar .
Och visst kan man förstå dem,vad kan vara vackrare och mer livgivande än en blomsteräng i juni?

Tråkigt nog försvinner fler och fler av våra ängsblommor och så även våra fjärilar. Vid Lunds universitet har man efter studier kommit fram till att antalet dagfjärilsarter minskat med hälften de senaste 100 åren. Fjärilar och andra insekter svarar mycket fort på klimatförändringar och på andra förändringar i miljön. Om fjärilarna trivs i ett område kan man se detta som ett tecken på att miljön där är god.

Ängar  och andra av fjärilarnas livsmiljöer  har kommit att rationaliserats bort i det moderna skogs-och jordbruket. På de hårdgödslade jordbruksmarkerna finns färre blommor och då gamla ängsmarker planteras igen försvinner den miljö som fjärilarna behöver för att överleva.
Det kommer in nya arter till Sverige söderifrån, kanske kommer de på grund av ett skifte i klimatet, men de är få och och kan på intet vis ersätta de arter vi förlorar

Vi människor mår som bäst där det finns en stor biologisk variation av ex fjärilar, blommor och fåglar.
När ängarnas blommor försvinner, försvinner insekterna. Utan insekterna överlever inte fåglarna och på sikt blir även vi människor lidande.

Som tur är kan vi på ett ganska enkelt sätt hjälpa de fjärilar som vi ännu har runt om oss. Oaser för våra fjärilar kan skapas nästan överallt!
Vi kan hjälpa fjärilarna genom att plantera fler av de inhemska växter som fjärilarna trivs bland. Timjan, tjärblomster, åkervädd och kungsmynta är några av dessa växter.

 Och tro nu inte att man måste ha en stor trädgård för att skapa en oas.
Nix pix, här kan man mycket väl göra en ”Snusmumriken” och muta in ett litet område i en slänt utanför sitt hyreshus, låta det blomma!
Har man en gräsmatta så gör man insekter och fjärilar en stor välgärning om man istället för att hårdklippa och ansa hela mattan sparara en bit och låter den växa sig hög, fin och blommande. När blommorna sedan blommat över i slutet av augusti slår man den lilla ängen som förr i världen.

Tänk vilken dröm att kunna ligga i hängmattan utan dåligt samvete över att gräset är för tovigt 😉 Tänk vilken dröm att kunna ligga i hängmattan och njuta av en liten äng där fjärlar fladdar!

Lo

Help save our butterflies! Plant some flowers that the butterflies love; sticky catchfly, thime and field scabius.

källa:odla.nu, naturskyddsföreningen, dN,
bild:digimages, presilihills
Annonser

 1. Liv

  Tråkigt om fjärilarna försvinner, fint om man kan hjälpa dem!

 2. Lo

  Håller mina tummar och ber =)
  Visst är Snusmumriken en härlig figur!? Jag älskar hur han går runt i världen och tar del av det sköna utan att behöva äga den. Han är så nöjd med att göra ett berg en strand vid havet eller en vacker utsikt till sin just där och då. Ett fint sätt att förhålla sig till livet!

 3. Nina

  Så sant Lo! Snusmumriken drömmer just nu om en egen liten gård med sommarfika och pyssel för alla sinnen. Det första som händer på gården är hönshus -bygge och en liten fjärilsträdgård! Höll tummarna tills kommande onsdag … så att det lilla huset på landet som jag sett i nätet blir Snusmumrikens egen oas … be skall du få – säger man ;O)

Tack för att du tar dig tid att lämna en kommentar! Vi blir väldigt glada!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: